fbpx
Image Alt

Arenabyn Östersund

Internationell forskning på Östersunds skidstadion

EU-projektet “Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of sports” är ett marknadsprojekt som använder Östersunds skidstadion som ett testområde för att utveckla system för elitidrott såväl som att ta sig an samhällsutmaningar som folkhälsa och kommersialisera produkter och tjänster. Det är forskning i världsklass och syftet är att stärka konkurrenskraften hos regionens företag.

Forskarteamet samverkar med tre landslag: längd, skidskytte och alpint.

Kortsiktigt är siktet inställt på alpina VM i Åre 2019 och skidskytte-VM i Östersund samma år. Långsiktigt handlar projektet ”Home of Internet of Sports” om att utveckla innovativ sportteknologi med kommersiell potential, men också om ett annorlunda sätt att bedriva idrottsforskning på.

Tester med landslagen för längdskidor och skidskytte utförs på Östersunds skidstadion med satsning mot VM 2019. Här utvecklas en spännande testarena för både elit och folkhälsa under de kommande åren. Projektets internationella forskningsledare, professor HC Holmberg, är också utvecklings- och prestationschef i SOK (Sveriges Olympiska Kommitté). Projektets caseledare, professor Matej Supej, har arbetat i tio olika länder med deras olika vinterlandslag.